Terenurile pe care este situată Casa de vinuri Cardocchia, sunt zone locuite din timpuri îndepărtate. Fertilitatea terenului, apropierea de cursurile de apă, înălţimea pentru apărare, climatul favorabil au creat întotdeauna condiţii de locuit perfecte pentru populaţiile din această zonă, aşa cum o dovedesc şi numeroasele siturile arheologice, dintre care cel mai important este Piatra de Castignano, o piatră din gresie care păstrează unul dintre cele mai vechi alfabete italice, datând din secolele VII/VI înainte de Cristos.


Puţin în afara marilor fluxuri ale istoriei, aceste locuri au fost întotdeauna sinonimul muncii şi al seninătăţii, aşa cum o intuiesc călugării erudiţi de la Mănăstirea Farfa care, în timpul evului mediu au primit în dar pământurile satului Montedinove, construind zidul care împrejmuia localitatea.

Vinul a însoţit întotdeauna viaţa locuitorilor din Piceno, încă din antichitate, aşa cum o mărturisesc scriitorii latini Caton, Varro, Columella e Plinius cel bătrân; în evul mediu, când produsele de pe câmp reuşeau cu greu să sature puţinii locuitori din micile sate; în perioada obştească, condiţiile de viaţă s-au îmbunătăţit şi, în consecinţă, a crescut şi consumul. Activitatea Casei de Vinuri Cardocchia se leagă de această lungă tradiţie, dând naştere unor vinuri care intră în denumirile principale din zonă, DOC Rosso Piceno şi Rosso Piceno Superiore, şi DOCG Offida, în tipologia Passerina, rezultatul unei activităţi în deplină armonie cu pământul şi cu plantele.